Blikverpakkingen in de spotlight: Innovatie, duurzaamheid en creatieve mogelijkheden

22-06-2023

Door de veranderende wensen van de consument, richtlijnen vanuit de politiek en verbeterde technieken, is de verpakkingswereld non-stop in beweging. Blikverpakkingen spelen een grote rol in deze wereld. Hoe ziet de toekomst er eigenlijk uit voor deze metalen verpakkingen? Wat is momenteel een gunstige blikverpakking om voor te kiezen? Er zijn er immers zóveel. Wie een kijkje op onze website heeft genomen, kan dat beamen.

Aan het roer van The Box blikken staat Tony Veer. Hij zit al sinds 1995 in deze wereld en heeft dan ook al behoorlijk wat verschillende veranderingen, trends en ontwikkelingen in de wereld van blikverpakkingen meegekregen. Hoe kijkt hij tegen de toekomst aan?

Blikverpakkingen: grondstoffen en productie

“Als er een verpakking is waarbij zuinig wordt omgegaan met grondstoffen, is dat wel blik. Het kan op efficiënte wijze oneindig worden gerecycled, zonder op waarde in te leveren. Bij de productie van blik zijn onder meer de grondstoffen ijzererts, bewerkt steenkool en kolen nodig. Door het recyclen van schroot kan op grondstoffen én op energie fors worden bespaard. Door duurzame productie, duurzaam gebruik (blikken gaan jarenlang mee) en daarna recycling, horen metalen verpakkingen helemaal thuis in de circulaire economie.”

Herbruikbare verpakking

“Op duurzaamheid scoren blikverpakkingen dus ontzettend goed. Ook omdat ze helpen het gebruik van andere verpakkingen, zoals wegwerpplastic, te reduceren. U heeft vast al wel eens gehoord van een supermarkt of speciaalzaak die klanten zelf de verpakking laat meenemen, om deze in de winkel te vullen. Denk aan de herbruikbare zakjes voor groente en fruit bij de supermarkt. Of theekruiden om zelf te tappen in een eigen blikje.”

“Blikverpakkingen kunnen een prachtige rol spelen in de verpakkingsvrije winkel die in opkomst is!”

Blikverpakkingen zijn toegankelijk

“Ook qua toegankelijkheid is de toekomst veelbelovend. Wat tot zo’n 10 jaar geleden nog alleen voor de ‘grote jongens’ was weggelegd, is vandaag de dag alleen maar toegankelijker geworden. Ook de bakker op de hoek kan tegenwoordig blikken op maat bestellen. Door meer en gunstigere productmogelijkheden, is het ook nu mogelijk om maatwerk in kleinere oplages te bestellen. Zo kunt u bij ons als vanaf 2.000 stuks blikken op maat bestellen.”

Van ’duur’ naar ‘duurzaam’

“Een blikverpakking is in de aanschaf niet de goedkoopste. Het is immers één van de chiquere verpakkingen. Maar we zien wel dat mensen inzien dat het op den duur wel een voordeligere keuze is, vanwege de duurzaamheid van de verpakking. De reputatie van blikken is van ‘duur’ naar ‘duurzaam’ gegaan.”

Uniek artwork

“Als het om designblikken gaat, zien we dat de kwaliteit van het artwork beter en beter wordt. De technieken blijven immers altijd in ontwikkeling. We zien dat met name pregen (een bedrukking door middel van reliëf) populair is. Het is betaalbaar en je krijgt er veel voor terug: een unieke designverpakking met chique bedrukking. Een blikvanger in het schap, een aangename verrassing om te krijgen.”

“Al met al is mijn blik op de toekomst erg positief. Vooral gezien het feit dat de politiek en consument meer en meer inzetten op duurzaamheid. Een blikverpakking past perfect in dat plaatje. En omdat onze blikken tevens een marketinginstrument zijn, ontstaat er een ijzersterke combinatie!”

Wilt u meer weten over blikverpakkingen of inspiratie opdoen voor uw eigen designblik? Neem dan contact op!

Blikverpakkingen in de spotlight: Innovatie, duurzaamheid en creatieve mogelijkheden

"Blikverpakkingen passen perfect in het plaatje van de circulaire economie!"